Showroom Saint-Gobain: Nový Tiny House byl slavnostně otevřen

Ve středu 4. září se uskutečnilo slavnostní otevření nového Tiny House v areálu výrobního závodu Rigips v Horních Počaplech. Za přítomnosti médií, zástupců společnosti Saint-Gobain a vedení Fakulty stavební ČVUT byla přestřižena symbolická stuha, čímž byl nový Showroom oficiálně zpřístupněn veřejnosti.

Během slavnostního otevření nového Showroomu Saint-Gobain došlo k představení celého procesu jeho výstavby, jednotlivých materiálů využitých při stavbě a k vyjádření samotného autora stavby, Františka Exnera, který mohl svůj projekt převést do reality díky výhře v soutěži pořádané ve spolupráci ČVUT v Praze a Saint-Gobain. První místo si František Exner vybojoval v konkurenci šesti dalších projektů studentů z pražského ČVUT. „Soutěž Saint-Gobain Showroom se mezi studenty těšila velké oblibě, protože jim dala příležitost nechat svůj návrh zrealizovat. To se u studentských soutěží příliš často nevidí,“ vysvětluje Jiří Máca, děkan Fakulty stavební ČVUT. Jednalo se přitom vůbec o první architektonickou soutěž, které se František Exner kdy zúčastnil. „Takový úspěch jsem hned napoprvé nečekal,“ svěřil se výherce. Nyní bude tak zvaný Tiny House sloužit odborníkům z řad projektantů, architektů i realizačních firem k představení nejmodernějších technologií, materiálů a řešení Saint-Gobain.

slavnostní otevření nového Tiny House

Co by to bylo za Showroom bez vystavených modelů?

Provětrávaná fasáda Glasroc X

Na stěnách interiéru Tiny House jsou zavěšeny čtyři modely fasádních systémů Saint-Gobain. Prvním je systém provětrávané fasády Glasroc X, který nabízí rovný povrch bez nevzhledných otevřených spár a snadno se kombinuje s jinými fasádními materiály. Jeho výhodou je i významné zlepšení akustických vlastností budovy, kdy se vzduchová neprůzvučnost zvyšuje až o 11 dB ve srovnání se samotným zdivem. Systém se skládá z impregnované protipožární sádrové desky vzdorující vlhkosti a plísním Glasroc X, desky z minerální vlny vhodné pro izolace vnějších stěn suchým způsobem Isover Fassil a omítkového systému Weber.

Obvodová stěna Rigistabil

Druhý model představuje obvodovou stěnu Rigistabil, která je s menšími odchylkami použita i na obvodové stěně tohoto Tiny House. Základním prvkem tohoto fasádního systému je sádrokartonová deska RigiStabil, která je určena pro nosné i nenosné konstrukce, zejména v dřevostavbách. Skládá se ze speciálního sádrového jádra vyztuženého skleněnými vlákny a obaleného silným papírovým kartonem. Pro zateplení a izolaci je v systému izolace z čedičové vlny Isover UNI vhodné pro dřevostavby a unikátní tvarovkové fasádní desky Isover EPS GreyWall Sun Protect. Tyto desky jsou opatřeny lícovou bílou vrstvou, díky které jsou ochráněny proti působení přímého slunce při montáži.

modely Tiny House

Zateplovací systém se skleněným povrchem Weber therm style

Třetí sytém, jehož model visí v budově, je zateplovací systém se skleněným povrchem Weber Therm Style. Jedná se o povrchovou úpravu tvořenou omítkou a prvky z bezpečnostního tepelně tvrzeného skla SGG Emalit Evolution HST v různých barevných odstínech, což otevírá architektům a projektantům další, téměř neomezené možnosti. Tento systém využívá také nejpoužívanější desky pěnového EPS pro kontaktní zateplovací systémy Isover EPS 70F. Dále se skládá mimo jiné z jednosložkové práškové lepicí a stěrkové hmoty na bázi cementu Webertherm elastik, ten se používá k lepení izolačních deskových materiálů v interiéru i exteriéru.

Systém Etics Weber Therm Elastik E Mineral

Posledním systémem vyobrazeným na zavěšeném modelu je Etics Weber Therm Elastik E Mineral, což je vnější tepelně izolační kompozitní systém za použití izolačních desek a lamel z minerální vlny. Jedním z hlavních prvků tohoto systému jsou tedy izolační fasádní desky s kolmým vláknem Isover NF 333, které jsou vhodné do vnějších kontaktních zateplovacích systémů. Další složkou je pak například Weber podklad A univerzální transparentní podkladní nátěr určený ke snížení a sjednocení savosti podkladu a zvýšení přídržnosti následných úprav především před lepením izolačních materiálů ETICS. Všechny tyto modely si teď může každý návštěvník Showroomu do detailu prohlédnout a tím získat lepší představu o funkčnosti celého systému.