Dekorační stropy ze sádrokartonu kombinují nevšední design s akustickou pohodou

Sádrokartonový podhled dokáže divy. Snadno promění obyčejný strop v působivý designový prvek a zároveň vyladí akustiku v interiéru. V sortimentu Rigips najdete celou řadu materiálů, se kterými vytvoříte funkční dekorační strop podle svých představ.

Podhled ze sádrokartonu běžně plní v interiéru několik základních funkcí. Používá se pro:

  • snížení příliš vysokého stropu
  • zakrytí nerovností na stávajícím stropě
  • schování nevzhledných instalací

Pokud jej navíc opatříte minerální izolací, získáte taky ochranu před hlukem a zabráníte ztrátám tepla směrem do horního patra.

Dnešní moderní materiály však umožňují mnohem víc. S pomocí sádrokartonových desek Rigips zhotovíte například světelné rampy, obloukové konstrukce nebo různé zavěšené ostrůvky. Otvory uspořádané do pravidelných i nepravidelných tvarů pak na hotovém podhledu vytváří zajímavé děrované plochy. Veškerá napojení desek se tmelí a výsledek je tak prakticky beze spár.

Naše materiály ale nemají jen estetickou funkci. Díky vysoké pohltivosti zvuku účinně optimalizují dobu dozvuku, což je stěžejní pro srozumitelnost mluveného slova. Uplatní se proto zejména v prostorách jako jsou školy, konferenční sály, divadla nebo koncertní haly.

Akustický výkon materiálů Rigips si ale můžete užít i doma. Zvlášť pokud si rádi vychutnáte kvalitní zvuk hudby nebo třeba domácí kino.

Jak vypadají dekorační stropy ze sádrokartonu v praxi

Že realita stavění vypadá jinak než teorie? U sádrokartonu naopak platí, že vám splní přesně to, co slibuje. Obzvlášť když s ním pracují šikovní řemeslníci. Prohlédněte si několik vybraných realizací, kde se blýskly naše Rigips materiály.

Aula akademického centra Univerzity Tomáše Bati Zlín

Nově zrekonstruovanou aulu doplňují originální podhledy, na jejichž designu pracovala světově uznávaná architektka Eva Jiřičná. Z materiálů Rigips se tu vyjímá minerální podhled OWA Plan. Spojuje výjimečnou kvalitu a funkčnost, co se zvukové izolace týče, snižuje hladinu zvuku a navyšuje požární bezpečnost. Za zmínku stojí také ohebné desky Glasroc F Riflex pro obloukové konstrukce, akustické desky Rigitone s vyváženou pohltivostí zvuku a zajímavým vzhledem, či Modré akustické desky dodatečně tlumící hluk.

Centrum duševní rehabilitace Beroun

Tady sádrokarton kraluje celému interiéru – v široké škále barev, tvarů a struktur. Oblé povrchy tvoří desky Glasroc F Riflex, prostorovou akustiku jistí kombinace kazet a lamel Gyptone. Desky Rigitone tu fungují jako plášť akustických podhledů bez spár a odolnost konstrukcí zajišťují vysokopevnostní desky Habito® H.

Administrativní budova Hyundai

Sádrokartonové konstrukce této novostavbě zajistily lesk a eleganci. O moderní vzhled a lepší prostorovou akustiku se postaraly desky Rigitone, samotné odhlučnění pak stojí na Modrých akustických deskách. Části vzdušného podhledu s viditelnou konstrukcí zas tvoří kazety Casoprano Casoroc.

Polyfunkční dům, Žďár nad Sázavou

Zdejší luxusní interiér s vysokými požadavky na estetiku a celkovou akustickou pohodu se bez suché výstavby prostě neobešel. Prim tu hrají desky Rigitone, Modré akustické desky s technologií Activ’Air®, které čistí vzduch od škodlivých látek, a navíc vysokopevnostní desky Habito® H.

Techmania Science Center

Je libo nádech surrealismu? Dlouhé uspořádání nepravidelných tvarů vypadá exoticky a snad v ničem na první pohled nepůsobí jako sádrokarton. A přesto se zde použily SDK lamely Gyptone s technologií Activ’Air®.

Objevte řešení Rigips do malých a velkých prostor

Potřebujete vylepšit akustiku v kanceláři nebo obýváku? Vsaďte na závěsné absorbéry Rigitone. Jde o efektivní dodatečné řešení akustiky s nevšedním vzhledem do všech menších prostor. Lze je umístit na nosnou stropní konstrukci, k pevnému stropnímu podhledu nebo přímo na stěnu. Z výroby mají barvu přírodního kartonu, kterou můžete snadno změnit libovolným nátěrem na sádrokarton.

Naopak v rozlehlých prostorách excelují velkoformátové perforované desky Rigitone a Gyptone BIG. Představují skvělé opatření vůči nežádoucí ozvěně v interiéru. Umožňují totiž hluku procházet skrze perforace do dutiny v podhledu, kde jej utlumí integrovaná akustická izolace. Vyrábí se s různými tvary perforací (kruh, čtverec, šestiúhelník apod.), které lze uspořádat do pravidelných i nepravidelných tvarů. Navíc jsou, stejně jako absorbéry Rigips, vhodné k barevnému nátěru podle vašich preferencí.

Optimální prostorovou akustiku zajistí kazety Eurocoustic

Alternativu k SDK podhledům představují minerální kazety Eurocoustic. S jejich pomocí lze vytvořit vzdušný podhled s viditelnou nebo poloskrytou konstrukcí. Vyrábí se z kamenné vlny a na povrchu je chrání skelná textilie, která nezadržuje prach a snadno se čistí. Kazety účinně snižují dobu dozvuku a hodí se tak do vytížených prostor s požadavkem na dobrou srozumitelnost mluveného slova.

Kromě svého akustického výkonu nabízí široké možnosti barevného a designového provedení. V produktové řadě Eurocolors můžete vybírat až ze 6 barevných palet (např. Metalic, Desert a Earth), ve kterých najdete celkem 40 barevných variant.

S vizualizací podhledů pomůže aplikace

Nemůžete se rozhodnout, který podhled je ten pravý? Vyzkoušejte aplikaci na vizualizaci akustických podhledů. S pomocí rozšířené reality během chvíle uvidíte, jak bude vybraný produkt vypadat v reálné místnosti, kde právě stojíte.

V aplikaci najdete akustické materiály Rigips, od perforovaných akustických desek Gyptone BIG a Rigitone až po kazety Gyptone či Eurocoustic. Výsledek pak můžete sdílet s rodinou či známými nebo si rovnou vytvoříte kalkulaci materiálu.

aplikace vizualizace podhledů Rigips

Akustická aplikace Rigips spočítá dobu dozvuku

Nedejte jen na vzhled. Při volbě materiálu pro podhled se řiďte i akustickými vlastnostmi celého řešení. Neocenitelným pomocníkem vám bude akustická aplikace Rigips, která spočítá dobu dozvuku v konkrétním prostoru.

Stačí nastavit parametry místnosti a z nabídky vybrat materiál pro stěnu či podhled. Výsledkem je akustický posudek, který vám do sedmi dnů zdarma sestaví náš tým odborníků.