Příprava směsi sádrové omítky
Do čisté nádoby s čistou vodou pomalu sypeme směs sádry. Sádrové omítky můžeme sypat pomalu přímo z obalu nebo přes hranu lžíce či fanky do čisté vody. Stěrky raději prosypáváme mezi prsty. Zkrátíme si tak dobu míchání a zabráníme vzniku hrudek.
Do nádoby vsypeme tolik sádrové směsi, aby pohltila všechnu vodu. Vždy je lepší míchat hustší směs a na konci míchání přidat vodu. Nikdy nedosypáváme suchou směs k dodatečnému zahuštění, tím by mohly vzniknout hrudky!
Po 3–5 minutách nasáknutí směs rozmícháme elektrickým míchadlem. Směs mícháme až do doby, než vznikne stejnoměrně hustá hmota.
Správnou hustotu zkontrolujeme tak, že směs drží na obrácené lžíci a nestéká.
Pro zpracování i zrání sádrových stěrek a omítek je nutná teplota podkladu i prostředí min. +5 °C.
Aby omítka nebo stěrka přilnula správně je potřeba podklad nejdřív napenetrovat. Zjistěte jaká penetrace je vhodná pro váš podklad.