První cena z Rekonstrukční výzvy putuje do Orlové

Rekonstrukční výzva, je soutěž pořádaná třemi značkami společnosti Saint-Gobain. Je cílená pro širokou veřejnost a mohou se do ní přihlásit majitelé domů a bytů, kteří se chystají na jejich rekonstrukce. Projekty, které se do letošního ročníku přihlásily, měly šanci vyhrát materiály od Rigips, Isover a Weber v hodnotě až 300 000 Kč. Kromě tří vítězných projektů bylo vyhlášeno i 20 nejzajímavějších, které obdržely dárkový balíček a technické poradenství.

Během jarních měsíců letošního roku se mohli majitelé domů a bytů, kteří plánovali rekonstrukce, přihlásit do soutěže. Celkem se zapojilo 91 projektů, které zahrnovaly jak celkové rekonstrukce domů a bytů, tak i částečné úpravy, jako například podkroví. Nejčastěji šlo o renovace panelových bytů včetně původních bytových jader a přestavby starších domů na moderní a zdravé bydlení. Nechyběly ani unikátní projekty, například přeměna garáže na soukromý apartmán pro rodinného člena v nouzi nebo rekonstrukce staré stodoly na rodinný dům. Tato rozmanitost ukazuje, že moderní materiály Saint-Gobain najdou uplatnění i při netradičních rekonstrukcích. Sádrokarton už dávno není jen materiál pro podkroví.

Odborná porota vybrala tři hlavní vítěze, kteří získali materiály Rigips, Isover a Weber v hodnotě 300 000 Kč, 200 000 Kč a 100 000 Kč na své rekonstrukce. Vítězné projekty jsou: Z garáže dům snů (Eva Konieczná), Rekonstrukce bytu na Žižkově (Samuel Weidlich) a House of pain (Petr Šafařík). Dalších 20 nejzajímavějších projektů získalo profesionální technické poradenství a dárkový balíček od Rigips, Isover a Weber.

Pro snadnější renovaci získalo 20 nejlepších projektů 50% slevu na jakýkoliv kurz pro kutily a začátečníky ve Škole suché výstavby Rigips. První tři vítězové dokonce obdrželi 100% slevu, což jim umožní naučit se pracovat se sádrokartonem a posunout svou rekonstrukci na profesionální úroveň.

Gratulujeme vítězům letošního ročníku

1. místo: Eva Konieczná, Orlová

Z garáže dům snů
Cílem této rekonstrukce je kompletní přestavba garáže na samostatný domeček. Ten bude sloužit k bydlení sestře dané rodiny, která kvůli svému zdravotnímu stavu musela opustit svůj domov, a i s dětmi se nastěhovat ke své rodině. Z garáže tak vznikne 2 pokojový baráček, díky kterému budou moci všichni žít ve svém soukromí.

2. místo: Samuel Weidlich, Praha 3

Rekonstrukce bytu na Žižkově
Kompletní rekonstrukce bytu přemění obytný prostor 3kk na dva samostatné byty o dispozicích 1kk a 2kk. Vystudovaní stavební inženýři z ČVUT, kteří se rozhodli tuto rekonstrukci provést svépomocí a uplatnit tak své vysokoškolské vzdělání se chystají mimo nové dispozice bytu i na instalaci rozvodů vody, kanalizace a elektřiny.

3. místo: Petr Šafařík, Babice u Uherského Hradiště

House of pain
Ze starého domu vznikne vysněné bydlení s továrnou na sny. Tak říká majitel domu budoucí dílně, ve které chce opravovat motorky. Na rekonstrukci pracuje celá rodina i všichni kamarádi až do roztrhání. Rekonstrukce bude probíhat na vnitřku i vnějšku domu. Vzniknou nové fasády, podlahy, garáž a interiér.

20 nejlepších projektů, které obdrží balíček

Náš strašák ze Strašic (Anna Heislerová), Rekonstrukce RD okál 117 (Václav Jakus), Vracíme život tam, kde 40 let nikdo nežil (Markéta Kučerová), Boudo, Budko (Šárka Papírková), Kokořínský sen (Jan Růžička), Rekonstrukce RD Horní Česká Znojmo (Ondřej Poláček), Industriální kouzlo z 16. století (Jan Seifert), Rekonstrukce domu úvaly (Jan Minář), Oprava domu po (cizí) babičce (Petr Dvořák), Cesta z města (Ondřej Liška), Z hospody obývák (Michal Váňa), Kompletní rekonstrukce bytu (Klára Vítková), Rekonstrukce pekla (Tomáš Suk), Z 1+1 na 3+kk a rekonstrukce jádra svépomocí (Věra Plesníková), Nový byt (Petr Michálek), Cesta k vysněnému bydlení (Pavlína Petrášová), Přestavba půdy na samostatnou bytovou jednotku (Rostislav Křivánek), Klubovna jako součást bydlení (Jana Ptáčková), Vytvoření obytného podkroví – dětské pokoje, ložnice a pracovny (Radim Kleinpeter), Náš dům, náš hrad (Michaela Cotmanová)

Všechny přihlášené projekty včetně letošních vítězů je možné si prohlédnout na https://www.rigips.cz/rekonstrukcni-vyzva. Průběh a finální podobu těchto rekonstrukcí je možné sledovat i na facebookové stránce Rigips Česká republika.